آذربایجان شرقی

هزاران تن پیاز در حال نابودی/ نگاه نگران کشاورزان به تراژدی هر ساله

برگزیده های ایران جاوید بنابیانبا توجه به اینکه آذربایجان‌شرقی در واقع استانی با محور کشاورزی و باغداری است و عمده مردمان روستایی استان به کار کشاورزی و دامداری مشغول هستند ولی متاسفانه به دلایل مختلف همه ساله شاهد وارد شدن خسارت فراوان به بخش‌هایی از کشاورزی هستیم.

نبود زیرساخت‌های اصول کشاورزی، نبود اتحادیه‌های قوی کشاورزی در منطقه، نبود صنایع تبدیلی محصولات کشاورزی، اجرایی نشدن یکپارچه‌سازی اراضی، نبودن انبارهای بزرگ و استاندارد برای نگهداری برخی از محصولات و عدم رعایت الگوی کشت موجب شده که هر ساله شاهد وارد شدن خسارت‌های بزرگی به بخش‌های از کشاورزی استان باشیم.

در این میان شاید رعایت نکردن الگوی کشت از سوی کشاورزان بیش از هر چیز باعث وارد شدن خسارت‌های فراوان به این بخش از جامعه تولیدکننده استان می‌شود به طور مثال یک‌سال کاشت بیش از اندازه سیب‌زمینی، یک سال پیاز، یک سال گوجه فرنگی و … باعث می‌شود به‌دلیل عدم تقاضای کافی و نبود صنایع تبدیلی مناسب در استان شاهد از بین رفتن محصولات و وارد شدن خسارت‌ها باشیم.

طعم شیرین کاشت و طعم تلخ برداشت، حکایت پیازکاران بناب!

همه ساله داستان مازاد یا کاهش تولید محصولات کشاورزی تکرار می‌شود که علت این سناریو را باید در نبود الگوی کشت، عدم زنجیره تولید، کمبود صنایع تبدیلی و تکمیلی جستجو کرد.

نرخ کنونی پیاز با هزینه‌های تولید هیچ سنخیتی ندارد به‌طوریکه اشک پیازکاران را درآورده است و حال با گذشت حدود سه ماه از زمان برداشت محصول پیازها روی دست کشاورزان مانده و با توجه به برودت هوا و نبود مکان‌های مناسب برای ذخیره‌سازی و انبار کردن آن احتمال سرمازدگی محصول پیاز متصور است.

کشاورزان پیازکار با وجود زحمت فراوانی که می‌کشند، مشکلات عدیده‌ای را در زمان برداشت و فروش محصول تجربه می‌کنند.

هم اکنون بیش از ۶۰ هزار تن محصول پیاز در انبارها و فضاهای روباز شهرستان دست کشاورزان و دلالان این محصول مانده و منتظر روی خوش مسوولان برای صادرات این محصول هستند.

نکته عجیب اینکه همین محصولات کشاورزی که روی دست کشاورزان مانده در شهرها به چند برابر قیمت به فروش می‌رسد.

۶۰ هزار تن پیاز دست کشاورزان مانده است

به گفته مدیر جهاد کشاورزی بناب، سطح زیرکشت محصول پیاز در شهرستان بناب نسبت به سال‌های اخیر کاهش چشمگیری داشته و سطح زیر کشت پیاز در این شهرستان ۴۰۰ هکتار است که بازار شهرستان و منطقه کشش آن را دارد ولی کشاورزان شهرستان بناب به‌خاطر کمبود آب در منطقه و تشکیل کلاس‌های ترویج در شهرهای استان‌های آذربایجان‌غربی و کردستان اقدام به کشت ۲ هزار هکتار زمین برای محصول پیاز کرده‌اند که بیش از ۵ برابر کشت محصول پیاز در شهرستان بناب است!

روح‌الله خیری گفت: هم اکنون بیش از ۶۰ هزار تن محصول پیاز در دست کشاورزان بنابی مانده است ولی اقداماتی جهت صدور این محصول انجام داده‌ایم که امیدواریم به‌زودی شاهد صادرات پیاز باشیم.

به گفته وی، نرخ هر کیلو پیاز در بازارهای بناب بین یک‌هزار و ۳۰۰ تا یک‌هزار و ۸۰۰ تومان است که نرخ تمام شده آن برای کشاورزان هر کیسه بین ۲ هزار و ۵۰۰ تا ۳ هزار تومان است.

صادرات تنها راه برون‌رفت مشکل کشاورزان

شهریار فتحی، فرماندار شهرستان بناب نیز با اشاره به مشکل پیازکاران شهرستان تنها راه برون‌رفت از وضع فعلی را صادرات این محصول اعلام و اظهار کرد: با پیگیری‌های به‌عمل آمده امیدواریم به‌زودی شرایط صدور این محصول مهیا شود و کشاورزان بیش از این ضرر نکنند.

حجت‌الاسلام محمد باقری‌بنابی نماینده مردم بناب و خوشه مهر در مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به انبار شدن ۶۰ هزار تن محصول پیاز در انبارهای شهرستان بر صادرات این محصول تأکید کرد.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار آذربایجان‌شرقی نیز با اشاره به مشکل پیازکاران در زمینه فروش محصول خود یادآور شد: در بازارهای داخلی ظرفیت لازم برای عرضه پیاز وجود ندارد.

محمد کلامی افزود: تنها راه برون‌رفت از این مشکل صادرات این محصول است که اقداماتی در این خصوص انجام داده‌ایم و منتظر نتایج آن هستیم.

با این تفاسیر با وجود تلاش‌های وزارت جهاد کشاورزی برای اجرای الگوی کشت، خود کشاورزان الگوی کشت را رعایت نکرده و برخلاف برنامه ابلاغی عمل می‌کنند و با تولید چند برابر ظرفیت مصرف داخلی این محصول علاوه بر تحمیل خسارت سنگین برای خود منافع ملی را نیز به مخاطره می‌اندازند.

انتهای پیام/۶۰۰۰۴/


سرور مجازی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا