واکسیناسیون، همهگیری کرونا را کنترل کرد
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و سلامت برگزیده های ایران، طی هفتههای اخیر تلفات کرونا روندی کاهشی داشته، روز دوشنبه ۱۳ دی ماه تلفات روزانه کرونا ۲۲ نفر اعلام شد و به تایید وزارت بهداشت پس از گذشت ۶۶۶ روز، تعداد فوتی روزانه در کشور به کمتر از ۲۵ نفر رسید.
تاکنون ۵۹ میلیون و ۹۵۸ هزار و ۹۵۰ نفر دُز اول، ۵۲ میلیون و ۲۶۰ هزار و ۲۷۶ نفر دُز دوم و ۸ میلیون و ۷۵۲ هزار و ۱۸ نفر، دُز سوم واکسن کرونا را تزریق کرده اند و مجموع واکسن های تزریق شده در کشور به ۱۲۰ میلیون و ۹۷۱ هزار و ۲۴۴دُز رسیده است.
سید روح الله لطیفی سخنگوی گمرک نیز روز سه شنبه ۱۴ دی ماه اعلام کرد: محموله های ۸۸ و ۸۹ واکسن به میزان ۴۰۰ هزار دز و ۲ میلیون دز از نوع سینوفارم در روزهای اخیر از گمرک فرودگاه امام خمینی (ره) به صورت حمل یکسره ترخیص شد که با اضافه شدن این میزان، واردات واکسن به ۱۵۲ میلیون و ۵۰۸ هزار و ۳۰۸ دز رسید.
وی با بیان اینکه این دو محموله آمار واکسن سینوفارم را به ۱۳۵ میلیون و چهار هزار و ۴۹۸ دز رساند، گفت: پس از آن، واکسن استرازنکا به میزان ۱۳ میلیون و ۲۸۷ هزار و ۶۱۰ دز، اسپوتنیک چهار میلیون و ۹۱ هزار و ۲۰۰ دز و باهارات با یک میلیون و ۱۲۵ هزار دز از مسیر فرودگاه امام خمینی (ره) وارد کشور شده اند و به صورت حمل یکسره و بدون توقف ترخیص شد.
سخنگوی گمرک تصریح کرد: به دلیل تولید مناسب واکسن در داخل، میزان بالای واکسیناسیون و واردات مناسب در چند ماه اخیر، نیاز به واردات واکسن کرونا کاهش یافته است.
وی تاکید کرد: گمرک جمهوری اسلامی ایران از ابتدای فراگیری کرونا، اقدامات ویژه ای را برای ترخیص فوری اقلام مقابله با کرونا در دستور کار قرار داده و در حال حاضر نیز این رویه ادامه دارد و به محض ورود واکسن یا کالاهای مرتبط، با تصمیم ستاد ملی کرونا یا مسوولان وزارت بهداشت، محمولههای وارده با حداقل اسناد و کمترین ایستایی ترخیص خواهد شد.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی روز یکشنبه ۱۲ دی ماه با بیان اینکه تاکنون بیش از ۱۲۰ میلیون دز واکسن کرونا در کشور تزریق شده، گفت: در این مدت ۸۷ درصد جمعیت هدف حداقل یک دز واکسن و ۷۶ درصد دو دز واکسن دریافت کرده اند ضمن آنکه نوبت سوم واکسیناسیون نیز در حال انجام است.
بهرام عین اللهی اظهار کرد: امروزه این امکانات در کشور فراهم شده که هر سویه جدید کرونا در جهان شیوع پیدا کند، زمینه برای ساخت واکسن آن در ایران داریم.
مردم پروتکل ها را جدی بگیرند
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تاکید بر انجام واکسیناسیون در کشور توسط مردم تصریح کرد: انتظار می رود مردم با رعایت پروتکل های بهداشتی مانند استفاده از ماسک، رعایت فاصله اجتماعی و پرهیز از تجمعات مانع گسترش «اومیکرون» در کشور شوند و انجام دز سوم واکسن کرونا ۷۰ تا ۸۰ درصد از ابتلا به اومیکرون جلوگیری می کند.
سعید کریمی معاون درمان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز روز دوشنبه ۱۳ دی ماه در نشستی خبری گفت: با انجام واکسیناسیون، تعداد افراد بستری در بخش مراقبتهای ویژه به ۲۶۵۸ نفر در کشور کاهش پیدا کرده است و تعداد مراجعه کنندگان سرپایی با علائم مشکوک به کرونا ۱۲۵۰ مورد است که در روزهای اخیر مراجعه به مراکز درمانی روند افزایشی نداشته است.
افرادی که واکسن تزریق نمیکنند، مسئولیت اجتماعی خود را نادیده میگیرند
احسان شمسی اپیدمولوژیست نیز درباره تاثیر واکسیناسیون کرونا بر کنترل اپیدمی در کشور گفت: واکسیناسیون در کنترل همهگیری کووید۱۹ در کشور، قاعدتا تاثیر بسیار جدی داشته و شرایط آرامی که در حال حاضر در کشور شاهدیم، حاصل همین واکسیناسیون گستردهای است که اتفاق افتاده است.
وی با بیان اینکه واکسیناسیون فقط یک اقدام فردی نیست، افزود: واکسیناسیون یک جنبه فردی دارد و دارای جنبه مشارکت اجتماعی نیز هست. بر این اساس افرادی که واکسن تزریق نمیکنند، نوعی مسئولیت اجتماعی را که برای این موضوع برعهده دارند، نادیده میگیرند.
شمسی تصریح کرد: تزریق واکسن یک مسئولیت اجتماعی و وظیفهای اخلاقی در قبال خود و سایرین است زیرا تا زمانیکه واکسیناسیون عمومی علیه کووید ۱۹ انجام نشود، چرخش این ویروس متوقف نمیشود. زمانی هم که چرخش کرونا متوقف نشود، جهش یافتن این ویروس متوقف نمیشود. این موضوع در سطح جهان هم مطرح است و همانطور که میبینیم سویه اومیکرون از آفریقای جنوبی آمده یعنی از کشورهایی که میزان واکسیناسیون در آنها بسیار پایین بوده است.
وی ادامه داد: وقتی میزان واکسیناسیون در یک جای دنیا پایین است، باعث میشود که مردم بیشتر با این بیماری درگیر شوند. در آن جامعه ویروس به طور مرتب جهش مییابد، ویروس جهشیافته به کشورهای دیگر منتقل میشود و نتیجه همین بساطی میشود که شاهدیم. البته اینکه کشورهای آفریقایی واکسن در اختیار ندارند، ناشی از عدم عدالت در توزیع واکسن در دنیاست که موضوع دیگری است، اما در جامعهای که واکسن در دسترس است و دولت واکسن را رایگان به مردم میدهد، به نظر میرسد که تزریق واکسن از سوی همه افراد واجد شرایط، رعایت حقوق دیگران است و باید انجام شود.
نقش مهم واکسیناسیون در کنترل کرونا
وی تاکید کرد: بنابراین واکسیناسیون علیه کرونا نقش مهمی در کنترل همهگیری در دنیا و در ایران داشته است. خوشبختانه واکسنها تا حد زیادی ایمن و اثربخش هستند. بنابراین مردم نباید نگران باشند. بسیاری از استدلالهایی که ضد واکسیناسیون ارائه میشود، فاقد شواهد علمی و بر اساس حدس و گمانهای غیر واقعی و دور از ذهن است که درباره هر مداخلهای میتوان آنها را مطرح کرد. کسانی که مردم را از تزریق واکسن منصرف میکنند، به نوعی مسئولیت جدی اخلاقی دارند.
اثربخشی مناسب واکسنهای کرونایی که در ایران تزریق شدهاند
عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا با بیان اینکه واکسنهای کرونایی که در ایران در حال تزریق هستند، اثربخشی مناسبی دارند، گفت: اگر اثربخشی یک واکسن در مراحل کارآزمایی بالینی کمتر از آستانه مشخصی باشد، اصولا آن واکسن مجوز دریافت نمیکند. بنابراین دادههای همه واکسنهای موجود در کشور، با دقت و وسواس در چندین نهاد کشور اعم از کمیته ملی اخلاق و سازمان غذا و دارو بررسی شده و کسانیکه در این کمیتهها حضور دارند، بخشی از مردم هستند و خانوادههایشان در همین جامعه زندگی میکنند، بنابراین وقتی یک واکسن تایید میشود، واقعا تایید شده است. کسانیکه در نهادهای کارشناسی مانند وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو کار میکنند، هرگز بر روی سلامت مردم مصالحه نمیکنند. بنابراین واکسنهایی که تایید شده حتما قابل اطمینان است و مردم باید این را بدانند.
شمسی افزود: در عین حال باید بدانیم که میزان اثربخشی نیز بسته به سویههایی که ایجاد میشود، بالا و پایین دارد، اما به نظر میرسد که در بسیاری از موارد اثربخشی واکسنهایی که در ایران تولید شده، کمتر از واکسنهای خارجی تزریق شده نیست.
وی درباره میزان اثربخشی واکسنهای کرونا بر روی سویه اومیکرون افزود: هنوز درباره میزان اثربخشی واکسنهای کرونا بر روی سویه اومیکرون، اطلاعات زیادی در دنیا وجود ندارد، اما میتوان گفت که واکسن بر روی سویه اومیکرون هم موثر است و این بسیار مهم است، اما میزان این اثر و اینکه با تزریق چند دز باشد، محل بحث است. آخرین دادهای که به نظر میرسد که در حال حاضر قابل توجه است، این است که کسانیکه دز بوسترشان را تزریق کردند، سویه اُمیکرون کمتر آنها را آزار داده است.
کنترل جریان کرونا به همکاری همه نیاز دارد
شمسی تصریح کرد: توصیه می شود کسانی که بر اساس اعلام وزارت بهداشت، نوبت دز سوم یا دز بوسترشان است، حتما به مراکز واکسیناسیون مراجعه کرده و واکسن خود را تزریق کنند. افرادی که دز اول را تزریق کردهاند و اکنون موعد تزریق دز دومشان رسیده، اگر به هر دلیلی هنوز برای تزریق دز دوم مراجعه نکردهاند، نیز اقدام به این کار کنند و اگر بخواهیم جلوی موج بعدی کرونا در کشور را بگیریم، اکنون زمانش است.
وی تاکید کرد: وقتی نقشه کرونایی کشور قرمز میشود، دیگر کاری نمیشود انجام داد با بستری زیاد در بیمارستانها و آیسییو و تعداد بالایی مرگومیر مواجه میشویم. بنابراین اکنون زمان پیشگیری از موج بعدی است.
این اپیدمیولوژیست خاطرنشان کرد: ماسک بزنیم، واکسن را سروقت بزنیم، اگر در خانواده و اطرافیان کسی وجود دارد که واکسن نمیزند، با او صحبت و وی را به تزریق واکسن تشویق کنیم. اگر کسی خودش تردید دارد، با پزشکش صحبت کند.
شمسی اظهار کرد: مساله واکسن برای موقعیت کنونی نیست، ۱۰۰ سال است که بشر دارد واکسن تزریق میکند و در این ۱۰۰ سال واکسیناسیون جواب داده، اگر امروز کودکان ا به فلج اطفال مبتلا نمیشوند، به دلیل واکسیناسیون بوده است.
وی با بیان اینکه افتخار میکنم که درصد واکسیناسیون ایران بسیار بالاست، گفت: درصد بالای واکسیناسیون علیه کرونا در کشور نشان میدهد که ما جامعه فهیمی داریم، تزریق واکسن یک تکلیف اخلاقی است و باید انجام شود.