سیاسی

گزارش|شیوه انتخاب رئیس و اعضای هیئت رئیسه کمیسیون اصل نود مجلس

گزارش|شیوه انتخاب رئیس و اعضای هیئت رئیسه کمیسیون اصل نود مجلس

– اخبار سیاسی –

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری برگزیده های ایران،، دستورکار نمایندگان مجلس شورای اسلامی اعلام شد که انتخاب رئیس کمیسیون اصل نود برای اجلاسیه چهارم نیز در دستورکار وکلای ملت در جلسات این هفته قرار دارد؛ از آنجایی که کمیسیون اصل ۹۰ پارلمان، به عنوان بازوی نظارتی مجلس جایگاه ویژه و  متفاوتی نسبت به سایر کمیسیون‌های خانه ملت دارد، بنابراین انتخاب اعضا، رئیس و هیئت‌‌رئیسه آن نیز با دیگر کمیسیون‌ها متفاوت است که در گزارش پیش‌رو به این موضوع می‌پردازیم:

*اعضای کمیسیون اصل ۹۰ مجلس چگونه انتخاب می‌شوند؟

طبق آیین‌نامه داخلی مجلس، کمیسیون اصل ۹۰ متشکل از ۸ عضو اصلی و ۱۳ عضو علی‌البدل است که به نمایندگی از کمیسیون‌های دیگر برای عضویت در این کمیسیون انتخاب می‌شوند. به این ترتیب، ۸ عضو اصلی با رأی اعضای هیئت‌رئیسه انتخاب و مابقی اعضا نیز با رأی اعضای کمیسیون‌های تابعه‌شان برای عضویت در این کمیسیون انتخاب و معرفی می‌شوند.

*رئیس کمیسیون اصل ۹۰ چگونه انتخاب می‌شود؟

براساس آئین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی هر کدام از اعضای ثابت کمیسیون اصل ۹۰ می‌توانند برای ریاست این کمیسیون  کاندیدا شوند. رئیس این کمیسیون طبق نظر اکثریت اعضا، و با پیشنهاد هیئت رئیسه پارلمان با رأی اکثریت نمایندگان در جلسه علنی به مدت یک سال انتخاب می‌شود.

همچنین پس از انتخاب رئیس کمیسیون اصل نود توسط اکثریت نمایندگان در جلسه علنی، سایر اعضای هیئت رئیسه از جمله نواب رئیس، دبیران و سخنگو، در جلسه کمسیون اصل نود و با رآی اکثریت اعضا انتخاب می‌شوند.

*اختیارات کمیسیون اصل ۹۰ مجلس

کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی یکی از کمیسیون‌های تخصصی پارلمان است که وظیفه محول شده به قوه مقننه در اصل نودم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را پیگیری می‌کند.

سامان دادن و کارآمدسازی مجلس و نمایندگان، بررسی طرزکار قوای مجریه و قضائیه و مجلس براساس برنامه‌های مدون سالانه و مصوب کمیسیون، رسیدگی به شکایت‌های مربوط به طرز کار مجلس، قوه مجریه و قوه قضایی، مطالبه پاسخ کافی از مجلس، قوه مجریه و قوه قضائیه، ارائه و اعلام نتیجه رسیدگی کمیسیون به اشخاص ذی‌نفع، اعلام نتیجه رسیدگی کمیسیون به عموم در مواردی که مربوطه به عموم باشد، ارائه و اعلام نتیجه رسیدگی‌ کمیسیون به‌ مجلس در مورد گزارش‌های قرائت شده‌ کمیسیون‌های تخصصی از تریبون مجلس‌ حسب تقاضای‌ آن کمیسیون مکاتبه با قوای سه‌گانه، وزارتخانه‌ها، ادارات، بنیادها، نهادهای انقلابی، شرکت‌های دولتی و مؤسساتی که به نحوی از انحاء به یکی از قوای فوق‌الذکر مرتبط هستند و نیز مراجعه به آنها، اعلام تخلف مسئولین دستگاه‌ها به مراجع صالحه قضایی جهت پیگیری و اعمال مجازات‌های قانونی، اعزام بازرس یا بازرسان جهت انجام تحقیق و بررسی شکایات، اعلام تخلف عملی دستگاه‌ها به مراجع صالحه قضایی برای رسیدگی خارج از نوبت، اقدام قانونی نسبت به گزارش نهایی تحقیق و تفحص‌ها، ارائه گزارش‌هایی که مربوط به عموم باشد به هیأت‌ رئیسه مجلس و قرائت آن در جلسه علنی مجلس، تقاضای انجام بازرسی فوق‌العاده از سازمان بازرسی کل کشور، عضویت دو نفر از اعضاء کمیسیون در هیئت مرکزی نظارت بر امر انتخابات شوراهای اسلامی کشوری از جمله اختیارات این کمیسیون است.

لازم به ذکر است که رئیس کمیسیون اصل نود مجلس برای اجلاسیه اول حجت‌الاسلام حسن شجاعی علی‌آبادی  بود و حجت الاسلام نصرالله پژمان‌فر نیز در اجلاسیه دوم و سوم ریاست این کمیسیون را بر عهده داشت.

انتهای‌ پیام/

سرور مجازی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا