کرمان

ایدز در کمین زنان؛ زیبایی‌هایی که جان بانوان را تهدید می‌کند

برگزیده های ایران – کرمان/ مهسا حقانیت: اول دسامبر برابر با ۱۰ آذر ماه به‌عنوان روز جهانی ایدز نامگذاری شده است تا سطح آگاهی مردم درباره بیماری افزایش یابد و این در شرایطی‌ست که هرچند این بیماری در برخی از کشورها تا حدی کنترل شده است اما همچنان در برخی نقاط شاهد افزایش بیماران مبتلا به ایدز هستیم.

 نباید نسبت به بیماران مبتلا به ایدز هراس داشته باشیم

حسین صافی‌زاده معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سخنانی اظهار داشت: حدود ۴۰ سال است که دنیا با بیماری ایدز سروکار دارد و یک بیماری رفتاری در سطح جوامع شناخته شده است. در بسیاری از کشورها توانسته‌اند با برنامه‌ریزی‌ها تا حدود زیادی بیماری ایدز را محدود و کنترل کنند و نگرانی‌ها در این زمینه مرتفع شده است.

وی بیان داشت: در تعدادی از کشورها ایدز به عنوان یکی از اولویت‌های بهداشتی است و آنقدر مهم بوده که در سطح دنیا ۱۰ آذر به‌عنوان روز جهانی ایدز نامگذاری شده است تا جزو اولویت‌ها قرار گیرد و کشورها به این موضوع توجه کنند زیرا اگر بی‌توجهی صورت گیرد می‌تواند، مشکلاتی را ایجاد کند.

صافی‌زاده با اشاره به اینکه در کشور ما برنامه‌ریزی‌هایی صورت گرفته و بیماری ایدز با توجه به این اقدامات محدود شده است، عنوان کرد: ورود بیماری ایدز به کشور با ورود فرآورده‌های خونی آلوده صورت گرفت و بعد از آن نحوه انتقال از طریق تزریق وسایل مشترک بین معتادان افزایش یافت.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم‌پزشکی کرمان با بیان اینکه رفتارهای جنسی حفاظت‌نشده و خارج از خانواده نقش مهمی در ابتلا به بیماری ایدز ایفا می‌کند، ابراز داشت: نیاز داریم، آگاهی جامعه با ماهیت بیماری ایدز و شرایط انتقال آن به نحو مناسب و کافی انجام شود زیرا بیمار در انتهای دوره ابتلا به اچ‌آی‌وی با ایدز سروکار دارد و بیش از آن با اچ‌آی‌وی مثبت سروکار داریم که ویروس را دارند اما تبدیل به ایدز نشده است و از زمان ورود ویروس به بدن بر اساس وضعیت ایمنی فرد ۷ تا ۱۰ سال زمان می‌برد تا فرد مبتلا به ایدز شود.

صافی‌زاده با تاکید بر اینکه نباید نسبت به بیماران مبتلا به ایدز هراس داشته باشیم، اضافه کرد: ما باید بدانیم با یک فرد اچ‌آی‌وی مثبت چه کنیم، زیرا این افراد در محیط کار، بازار، مدرسه و سایر محیط‌ها هیچ خطری برای سایرین ندارند.

وی با یادآوری این موضوع که شمار زیادی از بیماران به شکل ناخواسته و ناآگاه به ایدز مبتلا شده‌اند، اظهار داشت: این روزها انجام اقداماتی مانند تاتو و یا خالکوبی که در شرایط استاندارد و بهداشتی صورت نگیرد هم ممکن است موجب انتقال ویروس ایدز شود.

این پزشک تصریح کرد: اطلاعات مبتلایان به ایدز به‌صورت کاملا محرمانه باقی می‌ماند تا افرادی که به هر حال احساس خطر می‌کنند بتوانند به راحتی به مراکز مراجعه کنند.

صافی‌زاده با بیان اینکه غربالگری ایدز در دستور کار نیست، ادامه داد: ابتلا به ایدز بیشتر به صورت رفتاری است و اگر از این رفتارها پرهیز شود و کار درست، صحیح و بهداشتی صورت گیرد راه انتقال موجب نگرانی نخواهد بود.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم‌پزشکی کرمان در ادامه سخنان خود به اعلام آمارهای مرتبط با ایدز طی شش ماهه نخست امسال پرداخت و اضافه کرد: بیشترین فراوانی ابتلا به ایدز مربوط به تزریق مشترک، تماس جنسی حفاظت نشده، انتقال از مادر به جنین و مواردی هم نامشخص است.

افزایش ایدز در بین زنان

صافی‌زاده تصریح کرد: در سال‌های اخیر میزان ابتلا به ایدز بر اثر تزریق مشترک کمتر و نقش تماس جنسی بیشتر شده است و توانسته‌‌ایم رفتارهای معتادان پرخطر را با درمان‌های جایگزین مانند متادون کاهش دهیم.

وی متذکر شد: شاهد این هستیم که ابتلای خانم‌ها به ایدز نسبت به آقایان بیشتر می‌شود و در گذشته ۸۱ درصد افراد مبتلا را آقایان و فقط ۱۹ درصد را زنان تشکیل می‌دادند که این آمار در حال حاضر به ۶۸ درصد مرد و ۳۲ درصد زن رسیده و انتقال از مادر به جنین نیز افزایش یافته است.

صافی‌زاده انگشت اتهام خود را به سوی آن دسته از مراکز غیرمجاز آرایشی بانوان نشانه گرفت که در شرایط غیربهداشتی اقدام به تاتو، خالکوبی و دیگر اقدامات زیبایی می‌کنند و موجب انتقال ایدز در بین زنان می‌شوند.

وی از بانوان خواست برای انجام کارهای زیبایی مانند تاتو و یا خالکوبی حتما به مراکز معتبر و استاندارد مراجعه کنند و بیان کرد: خواهش ما این است که افراد غیرمجاز را به ما معرفی کنید.

صافی‌زاده تاکید کرد: افرادی که نسبت به روابط‌شان احساس خطر می‌کنند باید وسایل پیشگیری را به هر نحوی تهیه کنند تا از این حیث تهدیدی برای ابتلا به ایدز نباشد.

اجرای برنامه ۹۰،۹۰،۹۰ برای بیماران مبتلا به ایدز

در همین حال کارشناس ایدز معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان اظهار داشت: قرار بود برای بیماری ایدز تا سال ۲۰۲۰ به هدف نود، نود، نود برسیم، نود اول یعنی ۹۰ درصد افرادی که در جامعه با اچ‌ای‌وی زندگی می‌کنند را شناسایی کنیم، ۹۰ دوم هم برای درمان و مراقبت از ۹۰ درصد مبتلایان به ایدز و ۹۰ سوم هم یعنی ۹۰ درصد بار ویروسی افراد را کاهش دهیم.

نسیم نصیری‌مقدم با اشاره به اینکه شیوع کرونا، برنامه‌های ایدز را هم مانند بقیه برنامه‌ها تحت تاثیر قرار داد، افزود: افراد تحت درمان و مراقبتی متضرر نشدند اما در شناسایی بیماران با مشکل مواجه هستیم و اثراتی که کووید روی برنامه‌های ما گذاشت سال‌های سال ادامه پیدا می‌کند.

آمارهای بیماران ایدز قابل اعتماد نیستند

وی از شناسایی ۶۰ هزار و ۴۳۱ بیمار مبتلا به ایدز در کشور خبر داد و تصریح کرد: بیماریابی در کرمان به دلایل مختلف از جمله انگ‌زدن به بیماران پایین‌تر از میانگین کشوری است و در دانشگاه کرمان ۶۵۰ نفر شناسایی شده‌اند، اما این عدد، عددی نیست که بتوان به آن اعتماد کرد و بر اساس تخمینی که زده شده است دو یا سه برابر این جمعیت را باید شناسایی داشته باشیم و شاید بیش از این هم وجود داشته باشد.

نصیری‌مقدم همچنین اعتبارات ایدز را ناچیز و اندک خواند که فقط جوابگوی مایحتاج اولیه بیماری است و اظهار داشت:  با توجه به بیماری کووید همه اعتبارات به سمت برنامه کرونا گسیل شده‌اند، اما ما به هرحال برنامه‌ها را پیش می‌بریم و اطلاع‌رسانی حائز اهمیت زیادی است که اعتبار خاصی هم نمی‌خواهد.

وی از افزایش بیماری ایدز خبر داد و تصریح کرد: اگر جلوگیری و اطلاع‌رسانی نکنیم آمار ابتلا به ایدز مرتب رو به افزایش خواهد بود.

آمارهای مبتلایان به ایدز محرمانه می‌ماند

بنا به گفته مسؤول مرکز مشاوره بیماری‌های رفتاری مرجع کرمان هم طول عمر بیماران مبتلا به ایدز با انجام درمان‌های مختلف افزایش می‌یابد.

ابراهیم رنجبر با اشاره به اینکه یک مورد فوتی بیماران مبتلا به ایدز با کوویید در کرمان داشتیم، یادآور شد: شهر کرمان بیشترین آمار مبتلا ایدز را در بین شهرستان‌های تابعه دانشگاه علوم پزشکی کرمان دارد که با توجه به جمعیت، امری طبیعی است.

وی ادامه داد: ما در برنامه مراقبت و درمان مشکلی نداریم فقط در زمینه شناسایی مبتلایان به ایدز مشکل داریم و این در شرایطی‌ست که مشاوره و آزمایش ایدز داوطلبانه است و دنبال این هستیم که همه نهادها و ارگان‌ها کمک کنند، سطح آگاهی افراد بالا رود و برای انجام آزمایش مراجعه کنند.

مسؤول مرکز مشاوره بیماری‌های رفتاری مرجع کرمان ابراز داشت: یک مرکز مشاوره بیماری‌های رفتاری در کرمان داریم که تمام خدمات آن رایگان و کاملا محرمانه است و هیچ محدودیت جمعیتی برای افراد قائل نمی شویم که مثلا از کدام محله است و هر فردی از هر جای دنیا می‌تواند به مراکز مراجعه کند و خدمات بگیرد.

رنجبر از انجام مشاوره به صورت داوطلبانه در مرکز مشاوره بیماری‌های رفتاری کرمان خبر داد و عنوان کرد: اگر افرادی رفتار پرخطر جنسی و یا تزریق مشترک داشته‌اند می‌توانند برای مشاوره، واکسیناسیون و مراقبت اولیه بهداشتی به مرکز مراجعه کنند، همچنین افرادی که تست آنها مثبت می‌شود تا آخر عمر زیرپوشش مرکز مشاوره هستند و تمام خدمات بهداشتی و درمانی را رایگان دریافت می‌کنند.

وی خاطرنشان کرد: خدمات مامایی، مراقبت از زنان، دندانپزشکی، داروی ایدز و داروهای عمومی مانند داروهای اعصاب، فشارخون و بیماری‌های قلبی به صورت رایگان به بیماران مبتلا به ایدز ارائه می‌شود.

واکسیناسیون ۷۵ درصدی مبتلایان به ایدز

مسؤول مرکز مشاوره بیماری‌های رفتاری مرجع کرمان از واکسیناسیون ۷۵ درصدی بیماران مبتلا به ایدز در مرحله نخست خبر داد و بیان داشت: این بیماران واکسن سینوفارم دریافت کردند.

رنجبر با تاکید برای اینکه برای ایدز درمان داریم، ابراز داشت: اگر مردم آگاهی نداشته باشند نمی‌دانیم چه کسی اچ‌آی‌وی دارد و چه کسی ندارد و این در حالی‌ست که فرد مبتلا به ایدز می‌تواند، ازدواج کند، بچه‌دار شود و بچه سالم به‌دنیا آورد.

وی اضافه کرد: بیماری ایدز نسبت به سایر بیماری‌ها وضعیت بدتری ندارد اما مشکل این است که نمی‌دانیم چه افرادی اچ‌آی‌وی دارند.

رنجبر خاطرنشان کرد: در سال جاری نوزاد مبتلا به ایدز در بدو تولد در کرمان نداشته‌ایم و نوزادان بیماری که مبتلا به‌دنیا آمده‌اند مربوط به مادرانی هستند که از نظر اچ‌آی‌وی مراقبت نشده‌اند.

اگر رفتار پرخطر داشتید به این مرکز مراجعه کنید

وی در پایان سخنان خود بیان داشت: افرادی که رفتار پرخطر داشته‌اند تا سه روز بعد از انجام رفتار می‌توانند به مرکز بیماری‌های رفتاری کرمان واقع در خیابان احمدی‌غربی روبه‌روی کوچه ۲۵ مراجعه کنند و علاوه بر انجام مشاوره و آزمایش به صورت رایگان از داروهای موجود تا ۲۸ روز استفاده کنند و یا با شماره ۳۶۵۵ تماس بگیرند.

انتهای پیام/۸۰۰۱۹/ق


سرور مجازی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا