آذربایجان شرقی

تولید یک سانتی‌متر خاک، حدود ۱۰۰ سال طول می‌کشد/ افزایش سیل‌های ویرانگر با تخریب حوزه‌های آبخیز

به گزارش برگزیده های ایران از تبریز، کامران یوسفی‌راد در نشستی خبری ضمن تشریح برنامه های  هفته خاک در استان آذربایجان‌شرقی، اظهار داشت: به منظور ارج نهادن به ارزش خاک و جلوگیری از تخریب و نابودی آن همه‌ساله پنجم دسامبر مصادف با ۱۴ آذر روز جهانی خاک برگزار می‌شود که شعار امسال آن نیز توقف شور شدن خاک و تقویت باردهی خاک است.

مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهادکشاورزی استان، ارائه مقالات علمی و پخش کلیپ‌های آموزشی در زمینه دلایل اهمیت حفظ خاک توسط مردم، مسوولان و تصمیم‌گیران و بهره‌برداران را از دیگر برنامه‌های مراسم بزرگداشت روز جهانی خاک نام برد و گفت: در این مراسم تعدادی از کارشناسان، دانشجویان و نمایندگان کشاورزان و بهره‌برداران بخش کشاورزی شرکت و از برنامه‌های آن استفاده می‌کنند.

وی افزود: در راستای فرهنگ‌سازی حفاظت از خاک به مدت یک هفته در برنامه‌های صداوسیما ، کارشناسان و مسوولان ارشد علوم خاک درباره مدیریت پایدار و بهینه خاک اطلاع‌رسانی خواهند کرد.

یوسفی، بر حفاظت و صیانت از خاک به دلیل محدودیت این منبع تولید غذا تاکید کرد و افزود: برای افزایش تولید محصولات کشاورزی نخست باید، افزایش عملکرد در واحد سطح داشته باشیم و برای بالا بردن قدرت حاصلخیزی خاک و قدرت نگهداری آب در داخل خاک  برنامه‌ریزی کنیم.

وی در همین حال جلوگیری از تغییر کاربری اراضی کشاورزی، آلودگی و فرسایش خاک را ضروری خواند و اذعان داشت: در این راستا قانون حفاظت از خاک در کشور تصویب شده و به دنبال ضمانت‌های اجرایی آن هستیم.

یوسفی با بیان اینکه برای تولید هر یک سانتی‌متر خاک به حدود ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ سال زمان نیاز است، از این‌رو باید در حفاظت از آن بکوشیم، ادامه داد: توسعه واقعی هر کشوری در گرو حفاظت و استفاده بهینه و اصولی از منابع آب و خاک آن کشور می‌باشد  و با توجه به اینکه در آینده، فرسایش خاک مهم‌ترین چالش زیست کره خواهد بود اگر از خاک‌های موجود به خوبی حفاظت نشود، بحران گرسنگی سرتاسر کره زمین را تحت سیطره خود در خواهد آورد.  

وی با بیان اینکه فرسایش و آلودگی خاک امنیت غذایی را به خطر می‌اندازد، ادامه داد: خاک به عنوان منبع طبیعی تجدیدناپذیر، سرمایه ملی و بستر حیات، نقش اساسی در استقرار و رشد جوامع بشری و نیز سایر مخلوقات دارد و در واقع بخشی از زنجیره غذایی انسان و سایر حیوانات از خاک است و باید به این نکته برسیم که تأمین امنیت غذایی و آینده پایدار مردم در گروی حفظ خاک است.

یوسفی با بیان اینکه وقوع سیل و فرسایش خاک از جمله عکس‌العمل‌های طبیعت در برابر بی توجهی ها و دخل و تصرف های نامعقول انسان است و تخریب حوزه‌های آبخیز موجب افزایش تعداد سیل‌های ویرانگر و فرسایش خاک شده است، متذکر شد: اجرای پروژه پ‌های وسیع آبخیزداری و حفاظت خاک از مهم‌ترین اقداماتی است که می‌تواند ضمن کاهش خسارت سیل و فرسایش، تغذیه آبخوان‌ها و تولید موادغذایی را برای سال‌های آینده تضمین کند.

وی با بیان اینکه دام‌‌های اضافی در مراتع موجب از بین رفتن پوشش گیاهی و فرسایش خاک می شود، گفت: برای مقابله با فرسایش خاک اراضی زراعی خود را در جهت عمود بر شیب زمین شخم بزنیم.

مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهادکشاورزی استان، غرس نهال و نهال‌کاری، افتتاح پروژه‌های آبخیزداری در استان، اجرای مسابقه نقاشی در بین کودکان با موضوع اهمیت خاک، حضور در برنامه‌های مختلف رادیو و تلویزیون، برگزاری کارگاه آموزشی روز جهانی خاک در استان ، نمایش فیلم در زمینه خاک، برگزاری نمایشگاه در زمینه خاک، نصب بنرهای تبلیغاتی و بروشورها و… ده‌ها برنامه دیگر را از جمله برنامه در نظر گرفته شده برای هفته خاک اعلام نمود.

انتهای پیام/۶۰۰۳۴/س


سرور مجازی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا