فارس

۱۴ سال بلاتکلیفی برای اجرای یک طرح در شیراز/ داستان نامه‌ای به رئیس‌جمهور

به گزارش برگزیده های ایران از شیراز، طرح توسعه حرم حضرت احمد بن موسی و سیدعلاءالدین حسین که به طرح ۵۷ هکتاری معروف است شامل ساماندهی محیط پیرامونی حرمین از جمله ساماندهی عبور و مرور و حل مشکل خیابان و ایمن سازی بافت فرسوده، احیای خانه های تاریخی رها شده، حل مشکل تجمع و خودنمایی معضلات اجتماعی در آن محیط است.

پیوند دو حرم

طبق این طرح دو حرم مقدس با چند صحن به یکدیگر پیوند می خورند و هر دو حرم به همراه هشت امامزاده دیگر مدفون در این مسیر در یک محدوده مشخص زیارتی قرار می‌گیرند و فضای باز مناسبی جهت گنجایش جمعیت زائر دو حرم ایجاد می شود.

اما این طرح از همان ابتدا با جهت گیری ها و مخالفت هایی رو به رو بوده است؛ عده ای با وجود تاکید چندباره استاندار و مسئولان شهرسازی مبنی بر حفاظت از آثار فرهنگی و تاریخی بافت قدیم اما همچنان با ابراز نگرانی از احتمال تخریب مواریث فرهنگی، با طرح توسعه حرمین شریف مخالفت می کنند در حالی که ساماندهی اطراف حرم حضرت احمد ابن موسی، موضوعی است که بررسی‌های لازم جهت اجرای آن انجام شده و مبتنی بر اصول علمی و چارچوب معین پیش می‌رود تا در آینده به نتیجه برسد.

پاک شدن محیط این محدوده از شهر از نمودهای مختلف آسیب های اجتماعی، بهبود کیفیت زندگی مجاورین و ایمن سازی سکونتگاه هایی که اکنون در بافت کاملا فرسوده و قدیم شیراز قرار دارد، تقاضای به حق ساکنان این منطقه است که نمی توان آن را نادیده گرفت و صدای این شهروندان را نشنید.

فضاسازی های مداوم رسانه ای گرچه ممکن است حرکت کنونی را کند اما این موضوع نمی تواند بیش از این مسکوت و رها شده بماند.

نامه ای به رئیس جمهور

از سال ۸۷ تا کنون ۱۴ سال می گذرد، مردم این منطقه بلاتکلیف مانده اند و هر روز مشکلی بر مسائل پیشین آنان اضافه می‌شود. در همین راستا در روزهای اخیر مسئولین ارشد استان با امضای نامه ای و ارسال آن به رئیس جمهور خواستار رفع نگرانی های پیش آمده شده اند. 

سید محمدرضا رضازاده، عضو هیئت امنای حرمین شریف احمدبن موسی و سید علاءالدین حسین علیهم السلام در این خصوص به خبرنگار فارس در شیراز گفت: در سفر ریاست جمهوری و هیئت دولت به استان فارس فرصتی فراهم شد؛ ضرغامی وزیر میراث فرهنگی و گردشگری، در حرم حضرت احمدبن موسی (ع) حضور پیدا کرد و آنجا مطالبی که پیرامون طرح اطراف حرم مطرح بود را خدمت وی توضیح دادیم.

وی ادامه داد: وزیر هم وقت گذاشت و از منطقه بین دو حرم بازدید و مشکلات مردم و بلاتکلیفی که چندین سال است آنجا مستمر ادامه دارد، بازدید داشت.

رضازاده افزود: همچنین جلسه ای با حضور قاسمی وزیر راه و شهرسازی در حرم حضرت احمدبن موسی (ع) داشتیم که مسائل و مشکلات مطرح شد و حاصل این جلسات هم به طور خلاصه در فرصت زیارت رئیس جمهور به وی منتقل شد.

۱۴ سال بلاتکلیفی

به گفته رضازاده این بازدیدها، اطلاع رسانی ها و آشنا شدن با مسائل و مشکلات موجب شد که تصمیماتی در سفر رئیس جمهور در مورد تعیین تکلیف سریعتر طرح که از زمان سفر مقام معظم رهبری یعنی بهار ۸۷ تا به حال قریب به ۱۴ سال بلاتکلیف مانده، تصمیمات جدی گرفته شود.

عضو هیئت امنای حرمین شریف تصریح کرد: متأسفانه ما بعد از سفر هیئت دولت و تصمیماتی که در این سفر گرفته شد، مواجه شدیم با یک فضا سازی که با وارونه جلوه دادن مسائل طرح اطراف حرم، مواردی را مطرح کردند که به هیچ وجه در ذهن کسانی که به دنبال تعیین تکلیف محدوده طرح ۵۷ هکتاری پیرامونی حرم، هستند نبود.

وی اضافه کرد: این افراد نامه ای را تنظیم کردند و کسانی هم اسامی شان زیر این نامه قید شد که ما مطمئن هستیم غالب این افراد در جریان مسائل اینجا قرار ندارند و قریب به اتفاقشان حتی فرصت یکبار حضور در این منطقه را هم پیدا نکردند. 

رضازاده در خصوص مفاد نامه این افراد به رئیس جمهور  بیان کرد: در نامه این افراد مطرح شده که در طرح توسعه به دنبال ایجاد مجتمع تجاری هستند در حالی که آستان های مبارک از همان ابتدا مخالف ایجاد مجتمع تجاری بین الحرمین بوده اند.

مخالف تراکم فروشی هستیم

عضو هیئت امنای حرمین شاهچراغ (ع) و سید علاءالدین حسین (ع) افزود: یا در آن نامه ذکر شده این جریان(۵۷ هکتاری)‌ سوداگری و تراکم فروشی تبدیل خواهد شد در حالی که ما بحثمان این است که اتفاقا باید محدودیت ارتفاع  در ساختمان ها و ساخت و سازهایی که اطراف حرم اتفاق می افتد رعایت شود و این یعنی مخالفان واقعی با سوداگری و تراکم فروشی را متهم کرده اند به  اینکه دنبال تراکم فروشی و سوداگری زمین هستند.

رضازاده خاطرنشان کرد: این موضوعات و نگرانی‌ها  با این فضاسازی نابجایی که ایجاد کرده اند و ذهنیت مسئولین را خواستند تحت تاثیر قرار بدهند. 

وی توضیح داد:  مسئولین شیراز اعم از نماینده ولی فقیه و استاندار، تولیت های آستان احمدبن موسی و علاءالدین حسین، اعضای شورای اسلامی شهر شیراز، نمایندگان شیراز در مجلس شهردار شیراز از اینکه اینقدر با  نهایت بی اخلاقی چنین مطالبی را بنویسند و اینگونه اتهاماتی را بزنند و بعد اسامی را زیر آن قید کنند و بفرستند برای رئیس جمهور،  لازم دیدند پاسخ آن را بدهند.

عضو هیئت امنای آستان احمد بن موسی (ع) تاکید کرد: در این نامه هم ذکر شده، آن دسته از افرادی که نامشان پای نامه آمده دعوت می شود تشریف بیاورند شیراز هم زیارت کنند هم منطقه را بازدید کنند هم درد و مردم و مسئولین محلی را بشنوند.

 

رضا زاده همچنین اظهار داشت: متأسفانه در این چندین سالی که از سفر مقام معظم رهبری می گذرد همیشه شاهد این بودیم که در تهران کسانی می خواهند از دور با بی توجهی به باورها و اعتقادات مردم یک طرح را پیش ببرند یا نیازها و مطالبات مردم را متوقف نگه دارند.

حرم ها توسعه پیدا نمی کنند

وی تأکید کرد: در این طرحی که بعد از سفر مقام معظم رهبری مطرح شد و حالا به طرح ۵۷ هکتاری مشهور است، آنچه به عنوان توسعه حرم ها بخواهد اتفاق بیافتد خیلی ناچیز است. عمدتا این است که مجموعه مستحدثات و ساختمان ها و کاربری های مختلف چه مسکونی و چه غیر مسکونی، چه خدماتی و… که در این محدوده اتفاق می افتد متاثر از حضور حرم حضرت احمدبن موسی و دیگر  امامزادگان عظیم الشان باشد و در واقع سومین حرم اهل بیت محور این بازنگری در طرح تفصیلی است.

مخالفت با اجرای طرح مشابه با حرم امام رضا (ع)

رضازاده در خصوص رونوشت این نامه به نمایندگان مشهد هم توضیح داد: در مشهد ما هم معتقدیم طرحی که اجرا شده طرح خوبی نبوده چرا که از یک فاصله شروع کردند در ارتفاع اجازه ساخت و ساز و هتل و… دادند و عملا زندگی مجاورین را نادیده گرفته اند؛ ما اتفاقا با این موضوع مخالف هستیم.

عضو هیئت امنای حرم های شریف گفت:  چون نمایندگان مشهد چنین ذهنیتی را داشتند و بیان کرده بودند  صدایی که از شیراز بلند شده است همان صدای سال ۷۸ مشهد است در حالیکه صدای تظلمی که از شیراز بلند شده، یکی از اهدافش احیای زندگی مجاورین است؛ چون دیدیم اسامی نمایندگان مشهد زیر نامه ذکر شده، رونوشت دادیم که بیایند هم زیارت کنند هم محدوده را ببینند.

همچنین علی اکبر سلطانی سخنگوی شورای اسلامی شهر شیراز نیز با تایید این مطالبات عنوان کرد: ان قولت ها و مخالفت هایی با طرح ۵۷ هکتاری از سوی برخی از افراد مطرح می‌شد که با محیط ناآشنا بودند و از طرفی همین مخالفت ها سبب شده است کار به کندی پیش رود و شورا وظیفه خود دانست مانند ورود جدی به مسئله کمربندی در این مورد هم ورود کند. این نامه برای پاسخ به شبهات و تسریع در امر ساماندهی اطراف حرف ارسال شد.

متأسفانه تلاش های خبرنگار فارس برای مصاحبه با هادی شهدوست مدیرکل میراث فرهنگی فارس بی نتیجه ماند و این نهاد همچنان به عنوان اصلی ترین رکن این مسئله، از هر گونه گفتگویی اجتناب می کند. 

انتهای پیام/م


سرور مجازی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا