اصفهان

روایت فداکاری جوان کم‌شنوای اصفهانی در جدال با آتش/ داستان علی لندی تکرار می‌شود

به گزارش خبرگزاری برگزیده های ایران از اصفهان، نامی‌ترین فداکار ایرانی، ریزعلی خواجوی است، دهقانی که از دهه ۴۰ شمسی تاکنون تعریف و سمبلی از فداکاری بین دانش‌آموزان شده و با گذشت این همه سال وقتی هنوز هم می‌پرسی فداکاری؟ ناخودآگاه ذهن افکار عمومی پاسخ می‌دهد: ریزعلی خواجوی؛ وی هنوز در ذهن جمعی همان جوان لاغر اندام سیاه‌چرده‌ای است که پشتش به ماست و با شعله پر از آتش به سمت قطار می‌دود که او را از آمدن باز دارد، چرا که آن جلوتر کوه ریزش کرده و سنگ‌ها خط ریل را بسته‌اند.

اما حالا داستان از‌خودگذشتگی و فداکاری تبدیل به رمان قطوری شده که ده‌ها شخصیت نامی در آن، گوی را از ریزعلی ربوده‌اند و در ذهن مردم یکه‌تازی می‌کنند، «امید عباسی» آتش‌نشان تهرانی، «کاظم صفرزاده» معلم لرستانی، «حسن امیدزاده» معلم گیلانی و این اواخر «علی لندی» نوجوان ایذه‌ای که واژه فداکاری را مستأصل کرده‌اند و از معنای گذشت و ایثار فراتر رفته‌اند.

گاهی قهرمان قصه می‌تواند یک نوجوان ۱۵ ساله باشد

شاید شبیه قصه‌ها باشد؛ علی لندی، نوجوان ۱۵ ساله ایذه‌ای، وقتی مثل تمام هم سن و سالهایش، هوش و حواسش پی بازی و سرگرمی است، با شنیدن صدای انفجار از خانه همسایه، بی درنگ به دل آتش می‌زند تا جان آدم‌ها را از مرگ برهاند. کاری که علی لندی، قهرمان ۱۵ ساله ما کرده از دل کتاب‌های قصه بیرون نیامده، از دل واقعیت سر برآورده است و می‌تواند دست‌مایه‌ای برای نویسندگان باشد و تبدیل به قصه‌ای پر فروش شود. برای اینکه بتوانی قهرمان شجاع و از خودگذشته یک قصه باشی، یک قصه پرکشش و خواندنی، حتماً نباید جوان و یا میانسال باشی، گاهی قهرمان قصه می‌تواند یک نوجوان ۱۵ ساله باشد، درست مثل علی که سیاوش‌وار همچون قهرمان افسانه‌ای در داستان‌های شاهنامه، خودش را برای نجات جان انسان‌ها به آتش می‌زند. خیلی ها او را قهرمان دهه هشتادی‌ها می‌خوانند، قهرمانی که به عمویش گفته بود، «هر شخص دیگری نیز به جای من بود همین کار را می‌کرد و اگر دوباره چنین اتفاقی رخ دهد باز هم همین کار را انجام خواهم داد.» باید داستان علی را بارها و بارها روایت کرد.

ریشه و انگیزه فداکاری در علم جامعه شناسی، رفتاری بر بستر ارزش‌های جامعه است، اگر چه این عمل فردی و بسیار شخصی است ولی بروز و ظهور آن در یک جامعه و یا شرایط خاص یک جامعه از لحاظ الگوهای ارزشی کاملاً اجتماعی و دارای انگیزش‌های جمعی است. مقصود از «ایثار» و «فداکاری» این است که انسان کاری را بدون «چشم‌داشت» و انتظار عوض از فرد یا جامعه انجام دهد. 

 

نجات فرد گرفتار شده از میان شعله‌های آتش در لحظه‌های آخر

 انتشار کلیپ سوختن یک پراید در اصفهان در فضای مجازی دست به دست می شود. خودرو پراید در جریان یک تصادف دچار آتش‌سوزی شده و راننده میانسال در خودرو محبوس شده بود.

همان موقع جوانی کم شنوا که در تصادف خودرویش آسیب دیده بود، به دل آتش زد تا پیرمرد را نجات دهد و شاید اگر فداکاری این پسر جوان نبود حالا راننده پراید جان خود را از دست داده بود.

اما جزئیات این حادثه چه بود؛ چند هفته پیش در خیابان کاوه اصفهان طی یک حادثه، خودرو پراید با سرنشینی یک مرد مسن آتش می‌گیرد و درهای خودرو قفل می‌شود، اما رامین زارعی، جوان کم شنوا با ایثارگری و زحمت بسیار در حالی که آتش شعله ور شده بود و  دیگران در حال تماشا بودند، این مرد مسن را از مرگ حتمی نجات می‌دهد.

در این حادثه هر رامین زارعی و راننده پراید نفر دچار سوختگی می‌شوند و به بیمارستان منتقل می‌شوند و خوشبختانه حال عمومی هر ۲  با وجود سوختگی بعد از چند روز خوب می‌شود.

مادر رامین زراعی درباره این حادثه می‌گوید: پنجشنبه دو هفته گذشته ساعت ۷ صبح پسرم در حال رانندگی بوده که یک تاکسی بر روی ترمز می‌زند تا مسافر را سوار کند، پشت تاکسی پرایدی که آتش گرفته بوده که روی ترمز می‌زند و ماشین پسرم با ماشین پراید برخورد می‌کند.

وی ادامه داد: پسرم وقتی می‌بیند صدای نشتی گاز می‌آید، سریع می‌رود که راننده را از ماشین بیرون آورد؛ پسرم نیمه شنوا است چون سمعک استفاده می‌کرده در آن لحظه صدا را می‌شنود، اما در سمت راننده قفل شده است و به سمت در شاگرد می‌رود که از آن سمت راننده را بیرون بیاورد که ناگهان ماشین آتش می‌گیرد و همان موقع دست و صورتش می‌سوزد و با این حال از سمت شاگرد راننده را بیرون می‌کشد که هم آن آقا و هم پسرم دچار سوختگی می‌شوند.

حضور مدیرکل امور اجتماعی استانداری اصفهان در منزل جوان کم شنوای فداکار

مسعود مهدویان‌فر، مدیرکل امور اجتماعی استانداری اصفهان به همراه جمعی از فعالان حوزه اجتماعی و اعضای انجمن ناشنوایان استان اصفهان به پاس قدردانی از این اقدام شجاعانه در منزل جوان فداکار رامین زارعی حضور پیدا کردند و از فداکاری این جوان تجلیل به عمل آوردند.

وی با تشکر از روحیه ایثارگری این جوان نسبت به نجات جان یک نفر  از آتش با به خطر انداختن جان خودش این رفتار را ستودنی دانست و گفت: رامین زارعی اثبات کرد که دارای روحی بزرگ است و مایه افتخار برای جامعه ناشنوایان و کم شنوایان و مردم اصفهان است.

 

احساس دلبستگی به سرنوشت دیگران

ایثار و فداکاری همواره جزو بهترین اعمال در هر جامعه بوده و در دیدگاه تمامی انسان‌ها جایگاه ویژه‌ای دارد، روایات و احادیث زیادی از معصومان وارد شده که ارزش ایثار را در دید مردمان نمایان ساخته از جمله حضرت علی(ع) فرمودند: ایثار و از خود گذشتگی بالاترین درجه ایمان است.

در جامعه گاهی برخی از افراد چنان به سرنوشت دیگران احساس دلبستگی و مسؤولیت می‌کنند که گویی به تنهایی عهده‌دار کار همه هستند و همواره آخرین حد بخشش و نهایت از خود گذشتگی و ایثار نسبت به دیگران را نشان می‌دهند، نمونه این‌ها را در دوران مدرسه در کتاب‌ها خوانده‌ایم و نمونه عملی آن را هم بارها در جامعه دیده‌ایم، مثل شهیدان ۸ سال دفاع مقدس و اکنون هم سال‌هاست که اخبار متعددی از فداکاری می‌شنویم.
این گذشت‌ها و فداکاری‌ها نشان از آن دارد که هنوز هم هستند کسانی که جان خویش را سپر مردمانی می‌کنند که با مرگ دست و پنجه نرم می‌کنند، تا ایثار و نوع‌دوستی مهجور و تنها تعریفی تاریخی در یک کتاب فرهنگ قدیمی نباشد.

انتهای پیام/۶۳۱۰۱/ج/ی


سرور مجازی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا